«Ազգագրության փառատոն» հայկական ազգային խոհանոց

Ձմեռային ազգագրության փառատոնի շրջանակներում ուսումասիրում ենք ազգային խոհանոցը և ուտեստները

Մասնակիցներ՝ Հյուսիսային դպրոցի տարատարիք ճամբարականներ

Օրը՝ հունվարի 17, Արատեսի դպրական կենտրոն

Նպատակը՝ Սովորողներին փոխանցել ազգային խոհանոցի ճաշատեսակները, ծանոթացնել մեր մշակույթին, որպեսզի պահպանենք ազգայինը

Խնդիրները՝

  1. Ուսումնասիրել ազգային խոհանոցի ճաշատեսակները, պատմությունը
  2. Պատրաստել «Գաթա»
  3. Պատրաստել «Կոլոնդրակ»

Ուսումնասիրման համար՝

Հայկական ազգային խոհանոց

Հայկական գաթա

«Կոլոնդրակ» պատրաստման եղանակը

Արցախի բարբառով «Կոլոնդրակ» նշանակում է ձնագնդի: Կոլոնդրակը շատ համեղ աղանդեր է, լայն տարածում ունի Արցախում և Սյունիքում: Անունը ստացել է փոխնձից պատրաստված գնդիկների համար: Այս աղանդերը ավանդական տոների զարդն է։ 

Բաղադրություն՝

1 – 2 բաժակ փոխինձ

5 – 10 հատ սալորաչիր, ծիրանաչիր

1 բաժակ դոշաբ կամ մեղր

Պատրաստման եղանակ՝

Անհրաժեշտ է փոխինձ շաղախել մեղրաջրով կամ դոշաբով, այնուհետև վերածել փոքրիկ գնդակների և տեղադրել չրերի վրա, ինչպես պատկերված է լուսանկարում։

Ընկույզով և չրերով «Գաթա»

Խմորը՝

Ձու 2 հատ

Աղ 1 պտղունց

Կարագ 100 գ.

Թթվասեր 90գ.

Սոդա 0.5 թ.գ.

Խնձորի Քացախ 1 թ.գ.

Ալյուր 2 բաժակ

Խորիզ՝

Ալյուր 1,5 բաժակ

Շաքարավազ 1 բաժ.

Կարագ 100գ.

Վանիլի էքստրակտ մի քանի կաթիլ

Ձվի դեղնուց վերջում վրան քսելու համար

Արդյունքները կհրապարակվեն բլոգում։

Advertisement

6 thoughts on “«Ազգագրության փառատոն» հայկական ազգային խոհանոց”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s