
Ձմեռային ազգագրության փառատոնի շրջանակներում ուսումասիրում ենք ազգային խոհանոցը և ուտեստները
Մասնակիցներ՝ Հյուսիսային դպրոցի տարատարիք ճամբարականներ
Օրը՝ հունվարի 17, Արատեսի դպրական կենտրոն
Նպատակը՝ Սովորողներին փոխանցել ազգային խոհանոցի ճաշատեսակները, ծանոթացնել մեր մշակույթին, որպեսզի պահպանենք ազգայինը
Խնդիրները՝
- Ուսումնասիրել ազգային խոհանոցի ճաշատեսակները, պատմությունը
- Պատրաստել «Գաթա»
- Պատրաստել «Կոլոնդրակ»
Ուսումնասիրման համար՝
«Կոլոնդրակ» պատրաստման եղանակը
Արցախի բարբառով «Կոլոնդրակ» նշանակում է ձնագնդի: Կոլոնդրակը շատ համեղ աղանդեր է, լայն տարածում ունի Արցախում և Սյունիքում: Անունը ստացել է փոխնձից պատրաստված գնդիկների համար: Այս աղանդերը ավանդական տոների զարդն է։
Բաղադրություն՝
1 – 2 բաժակ փոխինձ
5 – 10 հատ սալորաչիր, ծիրանաչիր
1 բաժակ դոշաբ կամ մեղր
Պատրաստման եղանակ՝
Անհրաժեշտ է փոխինձ շաղախել մեղրաջրով կամ դոշաբով, այնուհետև վերածել փոքրիկ գնդակների և տեղադրել չրերի վրա, ինչպես պատկերված է լուսանկարում։
Ընկույզով և չրերով «Գաթա»
Խմորը՝
Ձու 2 հատ
Աղ 1 պտղունց
Կարագ 100 գ.
Թթվասեր 90գ.
Սոդա 0.5 թ.գ.
Խնձորի Քացախ 1 թ.գ.
Ալյուր 2 բաժակ
Խորիզ՝
Ալյուր 1,5 բաժակ
Շաքարավազ 1 բաժ.
Կարագ 100գ.
Վանիլի էքստրակտ մի քանի կաթիլ
Ձվի դեղնուց վերջում վրան քսելու համար
Արդյունքները կհրապարակվեն բլոգում։
6 thoughts on “«Ազգագրության փառատոն» հայկական ազգային խոհանոց”